Wat te doen aan Aambeien?
Geplaatst op
Bijna de helft van de Nederlanders heeft last van aambeien. Wanneer je hier last van hebt, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk van af zijn. In deze blog bespreken we wat aambeien zijn, hoe ze ontstaan en wat je kan doen om aambeien te voorkomen.
Wat zijn aambeien?
Om ervoor te zorgen dat je anus lucht- en lekdicht is, bevat ons lichaam zwellichamen. Deze zwellichamen noemen we aambeien. Ze zijn dus al deel van ons lichaam. Er ontstaan pas problemen met deze zwellichamen wanneer hier vaak een hoge druk op komt te staan. De hoge druk zorgt ervoor dat de aambeien gaan stuwen en de bloedvaten verwijden. Deze verwijden bloedvaten kunnen zwellingen veroorzaken. Ze kunnen zowel inwendig als uitwendig zijn. De aambeien kunnen heel vervelend zijn, ze kunnen jeuk en bloedingen rond de anus veroorzaken. Er zijn drie verschillende vormen van aambeien:
- Inwendige: in het endeldarmkanaal.
- Uitwendige: na de kringspier, buiten het endeldarmkanaal.
- Uitpuilende: inwendig die door de kringspier naar buiten zijn gezakt. Het kan voorkomen dat deze vorm van aambeien na de ontlasting naar buiten komen en later weer terugtrekken.
Hoe ontstaan aambeien?
Aambeien worden dus veroorzaakt door een te hoge druk rond de anus. Maar waar komt deze druk dan vandaan? Dit kan komen doordat je vaak last hebt van verstoppingen, waardoor er een harde ontlasting ontstaan. Wanneer je te hard perst, te lang op het toilet zit. De kans dat je aambeien krijgt is groter wanneer: je familieleden met aambeien hebt. Helaas zijn ze dus ook erfelijk. Tevens is overgewicht hebt, zwanger bent of net bent bevallen, ouder bent dan dertig, te weinig vezels eet, wanneer je te weinig beweegt.
Aambeien voorkomen
Men kan aambeien voorkomen door niet te hard te hoeven drukken tijdens je bezoek aan het toilet. Het is dan dus ook belangrijk dat je jouw ontlasting zacht en soepel houdt. Dit kan je zo houden door op tijd naar de wc te gaan. Als je hier te lang mee wacht, blijft de ontlasting te lang in het darmkanaal en wordt deze hard. Wat ook help is genoeg water drinken en vezels eten. Wanneer je beweegt stimuleert dit ook de stoelgang.