Syntyche

Veel voorkomende psychische stoornissen en behandelingen

Logopedie Groningen

Veel voorkomende psychische stoornissen en behandelingen

Geplaatst op

Mensen met een psychische aandoening zijn niet hun etiket, dat is iets wat veel mensen kunnen onderschrijven. Wel worden ze dagelijks door de beperkingen die deze aandoening met zich meebrengt op de proef gesteld. Er zijn een aantal aandoeningen die opvallend vaak voorkomen en daarom is het goed om helder te hebben hoe je zo goed mogelijk daarmee om kunt gaan. Voor elke psychische aandoening bestaat een speciale behandeling die toegesneden is op de persoon in kwestie. Het is daarom van het grootste belang dat bij een dergelijke aandoening altijd de mening van een expert geraadpleegd wordt. In deze blog noemen we een aantal tips van ervaringsdeskundigen, maar voor een sluitend advies raden wij altijd een consult van een gedegen specialist aan. Logopedie Groningen helpt je graag met spraak- en taalproblemen in relaties tot een psychische stoornis als ASS (autisme).

Veel voorkomende psychische aandoeningen

Het kan maar zo zijn dat in je omgeving iemand is met een psychische aandoening. Ook bestaat de kans dat je zelf een psychische aandoening hebt of vermoedt dat dit zo is. Hieronder nemen we een aantal veel voorkomende aandoeningen met je door en geven enkele tips hoe er mee om te gaan. Tips die we niet zelf verzonnen hebben, maar die afkomstig zijn van ervaringsdeskundigen.

·        ADHD en ADD

Hyperactiviteit in gedrag en denken. Te behandelen met Ritalin en gesprekken met de psycholoog.

·        Angststoornissen

Angst beheerst het leven. Vaak gaat het om irreële zaken, bijvoorbeeld angst om naar buiten te gaan of angst om in de trein te staan. Ook sociale angsten zijn veel voorkomend. Cognitieve gedragstherapie helpt de angstgevoelens onder controle te krijgen.

·        Autisme

Contact maken met andere mensen is moeilijk. Dit kan leiden tot een sociaal isolement. Training in communicatieve vaardigheden is een oplossing, maar vaak blijven het vaak aangeleerde formules, omdat iemand met autisme het niet voelt.

·        Bipolaire stoornis

Zowel manische als depressieve periodes. In de manische periode komt vaak veel tot stand, maar vaak is er ook sprake van roekeloos gedrag. In de depressieve periode komt niets tot stand en overheersen de negatieve gevoelens.

·        Depressie

Somber en futloos zijn. Niets ondernemen. Elke dag beginnen met het gevoel deze niet door te kunnen komen.

·        Dwangstoornis

Een persoon met deze stoornis heeft veel twijfels en wil constant controle hebben over zijn of haar omgeving. Een voorbeeld: vaak handen wassen vanwege de angst anders ziek te worden. Voortdurend checken of de deur wel op slot zit. Ook hier is cognitieve gedragstherapie een geschikte behandeling

·        Psychose en Schizofrenie

Mensen raken het contact met de werkelijkheid kwijt. Gaan verbanden zien die er niet zijn. Hebben het gevoel dat er iets gaande is, dat er bijvoorbeeld een complot tegen hen beraamd wordt. Letters op muren geschreven lijken boodschappen aan hen gericht. In dit geval zou er sprake kunnen zijn van een psychose. De behandeling op tijd aanvangen bevordert het herstel.

·        Verslaving

Wanneer het gebruik van middelen een functie krijgt, is er sprake van probleemgebruik. Dit gebruik wordt een verslaving wanneer de gezondheid en het sociale leven eronder lijden. Toegeven dat er een probleem is, vormt de eerste stap naar herstel.

Conclusie

Een psychische aandoening zie je meestal niet aan de buitenkant. Zo kan autisme bij vrouwen bijvoorbeeld lange tijd onopvallend zijn, omdat ze zich sneller voegen wanneer ze een sociale situatie niet begrijpen. Mensen met autisme missen vaak een stuk in het socioschema, waardoor het moeilijk is om te bepalen hoe in bepaalde situaties passend te handelen. Een man zal zich eerder door controleverlies uiten, bijvoorbeeld door agressief gedrag. Voor de omgeving kan het lastig zijn met een stoornis om te gaan, helemaal wanneer ze niet weten dat er een stoornis is. Een consult met een expert: huisarts, psycholoog of psychiater (mag in tegenstelling tot de psycholoog ook medicijnen voorschrijven) resulteert vaak in een gepaste behandeling. Op tijd de behandeling starten kan veel leed voorkomen.

Meer lezen?

Op onze site lees je meer over behandelingen, zoals ooglidcorrectie. En wat kun je doen tegen een minderwaardigheidscomplex? Verdiep je verder met de artikelen op onze site.

Gerelateerde berichten

Over ons

We zijn een informatieve blogsite waarop zakelijke onderwerpen en mindfulness een verbinding met elkaar aangaan.

Contactgegevens

Via info @ syntyche.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden